Je eigen bedrijf starten: 5x dingen die je absoluut moet regelen

Het starten van je eigen bedrijf begint bij een idee, maar er is heel veel wat je moet regelen. Zo verzin je een naam voor je bedrijf, laat je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en begin je aan de opbouw van je bedrijf. Maar wat moet je nou eigenlijk allemaal écht hebben voor de lancering van je eigen bedrijf? Ik zet vijf dingen voor je op een rij!

1. Een goede website

Je kunt tegenwoordig op veel verschillende platformen gratis een website aanmaken. De meest bekende websitemakers zijn WordPress, Wix, Jimdo en Webnode. Wat ook belangrijk is om te weten is dat een gratis website geen eigen domeinnaam heeft: de naam van de websitemaker staat altijd in je websitenaam. Wil je wel een eigen domeinnaam? Dan moet je hiervoor een premium account afsluiten of er eentje kopen via een hostingpartij als TransIP, Hostnet of Strato.

Een goede website voldoet in ieder geval aan de volgende eisen: hij moet er professioneel uitzien, de bezoeker moet binnen korte tijd begrijpen wat jouw dienst inhoudt, je site moet vindbaar zijn in zoekmachines zoals Google, de layout van de website moet gebruiksvriendelijk zijn en de website moet ook goed werken op een mobiele telefoon.

Een goede website ziet er professioneel uit!

Vind je het moeilijk om zelf een website te bouwen of weet je niet goed hoe je moet verwoorden wat hierop moet komen te staan? Dan kun je altijd nog iemand inhuren die jouw website precies zo bouwt als jij in gedachten hebt. Daarnaast kan je ook een professionele tekstschrijver of copywriter inschakelen voor je website-teksten.

2. Een zakelijk e-mailadres

Voor zakelijke correspondentie is het handig om een zakelijk e-mailadres te hebben. Op deze manier houd je je persoonlijke e-mails gescheiden en gaat er nooit een belangrijke e-mail verloren tussen alle reclame en andere e-mailberichten die je op een persoonlijke e-mailadres wel ontvangt. Ook ziet het er professioneel uit als je een zakelijk e-mailadres hebt.

Als je een domeinnaam hebt gekocht via een hostingpartij, kun je hier vaak ook een e-mailadres bij krijgen. Dan eindigt jouw e-mailadres op de domeinnaam van je website, bijvoorbeeld info@mijnbedrijf.nl.

3. Een zakelijke bankrekening

Voor startende ondernemers is het handig om je privé bankrekening gescheiden te houden van de financiën van je eigen bedrijf. Het is een stuk overzichtelijker als je je bankrekening alleen gebruikt voor zakelijke afschrijvingen en bedrijfskosten. Nog een pluspunt: zo kun je ook makkelijk de bedragen die je moet afdragen aan de belastingdienst apart houden.

Er zijn een aantal banken die erg voordelig zijn voor zelfstandige ondernemers, namelijk Knab, SNS en ASN bank. Knab is hiervan de bekendste voor ZZP’ers. Dat komt onder andere door het feit dat Knab de meest aantrekkelijke tarieven heeft.

4. Online aanwezigheid!

Het is tegenwoordig van belang dat je een online aanwezigheid hebt. Bijna elk bedrijf heeft wel een Facebook-pagina, een Instagram-account, en in een aantal vakgebieden ook een Twitter-account. In een wereld waar bijna alles digitaal gedaan kan worden, moet je als bedrijf ook online zichtbaar zijn. Daarnaast is het ook een ontzettend goede manier om reclame voor jezelf te maken.

Jouw online aanwezigheid is een mooie manier om een goede eerste indruk te maken op potentiële werkgevers!

Wat wel belangrijk is voor je online aanwezigheid is dat je een eigen huisstijl ontwikkeld. Bedenk van tevoren wat voor een template je wil gebruiken voor je afbeeldingen en hoe je de tekst onder social media posts wil indelen. Bezoekers op je online pagina’s haken snel af als deze er niet aantrekkelijk uitzien! 

5. Plan een lanceringsdag

Plan een dag waarop je je bedrijf online lanceert. Hiervoor is het handig om promotiemateriaal te ontwikkelen dat je op elk platform kan delen. Denk hierbij aan een promotievideo, een logo van je nieuwe bedrijf of een ander creatief idee.

Wat je ook nog kan doen, is een fysiek cadeau laten bezorgen bij jouw potentiële opdrachtgevers of samenwerkingspartners: zo laat je ze zien dat je er bent en ondernemend bent ingesteld!

Tot slot is het een reden om thuis een feestje te vieren: je hebt je eigen bedrijf gestart! Dat is iets waar je trots op mag zijn en ook zeker een glaasje (of twee) op mag drinken. 

Bewaar dit artikel op Pinterest

Netflix series over seks en alternatieve relaties: She’s Gotta Have It, LOVE, Lovesick, Easy, You Me Her en Wanderlust

Dat er in onze huidige samenleving andere vormen van relaties zijn, is al een aantal jaar bekend. Maar dat grote streamingdiensten als Netflix series produceren die deze relaties niet alleen accepteren, maar ook aanmoedigen is een relatief nieuwe ontwikkeling. 

Ondertussen staan er een redelijk aantal series op Netflix die een ander perspectief op sex en relaties bieden. Ze zijn provocerend, sexy, en geven een nieuw beeld van wat een relatie in kan houden. Ik zet zes van deze uitdagende series op een rij!

She’s Gotta Have It (2017-2019)

She’s Gotta Have It speelt zich af in Fort Greene, Brooklyn en vertelt het verhaal van de prachtige artiest Nola Darling en haar drie sekspartners. Nola beargumenteert dat alle drie de mannen in haar leven haar iets anders bieden, en zo haar een volledige liefde kunnen geven. Deze drie mannen zijn zich alleen niet van elkaars bestaan bewust. Door de serie heen leren we de verschillende karakteristieken, persoonlijkheden en aantrekkingspunten van deze mannen kennen.

De serie bestaat uit een hoop grappige scènes waar Nola door haar relaties probeert te navigeren, haar vriendinnen door meerdere crises heen helpt. Ook is er een verbazingwekkend aantal grafische seksscènes. Het is dus echt een ode aan de viering en uiting van seksuele vrijheid. 

Maar de serie bestaat uit meer dan alleen de drie verschillende romances. Ook ligt er een nadruk op Afro-Amerikaanse kunst, literatuur en muziek. De kunst in de film is meer dan alleen opvulling van de serie, het is een essentieel onderdeel van Nola’s emotionele proces. De schilder achter het werk is artieste Tatyana Fazlalizadeh uit Brooklyn. Zij heeft niet alleen de kunst gemaakt voor de serie maar heeft ook als adviseur gediend voor de weergave van de ‘Brooklyn Culture’.

LOVE (2016-2018)

LOVE is een serie die het liefdesleven met al zijn mankementen en ongemakkelijke situaties laat zien. Het is een realistisch beeld van een relatie, in plaats van het geromantiseerde plaatje dat vrijwel altijd wordt neergezet in een romantische komedie. Liefde op het eerste gezicht is het absoluut niet, maar toch gaan we houden van de complexe relatie van de twee hoofdpersonen, Gus en Mickey.

Goeierik Gus verhuist naar een hip appartementencomplex nadat zijn vriendin is vreemdgegaan en de relatie uit gaat. Bad girl Mickey werkt bij een radiostation, haat haar baan, heeft net haar relatie verbroken en is verslaafd aan seks en liefde. De eerste keer dat zij elkaar ontmoeten, is wanneer Mickey in een knallende ruzie terecht komt met een caissière en Gus uit plaatsvervangende schaamte haar koffie betaald. De serie volgt het realistische ontstaan en verloop van hun relatie, inclusief explosieve ruzies, grappige maar soms irritante huisgenoten en andere verleidingen. 

Lovesick (2014-)

Deze hilarische romantische komedie serie gaat over de romantische relaties van vier Engelse vrienden die samenwonen in Glasgow, Schotland. Het hoofdpersonage, Dylan Witter, wordt in de eerste aflevering gediagnosticeerd met chlamydia, en moet vervolgens contact opnemen met al zijn voorgaande sekspartners. 

Tijdens de serie leren we dat Dylan een hopeloos onbekwaam is in de liefde en uit elke relatie meer probeerde te halen dan er eigenlijk in zat. Net zoals huisgenoot Luke Curran belandt hij in de ene oppervlakkige relatie na de andere, ook al is zijn doel wel om liefde te vinden. Voor huisgenoot Evie Douglas blijkt dit hele proces nog moeilijker te zijn: ondanks dat zij verloofd is, heeft ze nog steeds gevoelens voor Dylan. 

Lovesick is een verzameling van gefaalde relaties, ongemakkelijke situaties, persoonlijke problemen en intense liefde, welke op een humoristische en sarcastische manier vertaald zijn naar het scherm. 

Easy (2016-2019)

De dramatische komedie serie Easy volgt het leven van meerdere mensen die door het mijnenveld van liefde, seks en wat maatschappelijk correct is proberen te navigeren. Deze anthologieserie focust zich elke aflevering op een ander persoon of koppel. 

De serie is een weergave van alle verschillende vormen van moderne liefde. Een terugkerend narratief is dat van het huwelijk van Kyle en Andi, die in een poging om hun relatie te redden een open huwelijk aangaan. Maar er zijn ook verhaallijnen van alleenstaande karakters. Zo is er grafisch romanschrijver Jacob Malco, die eigenlijk nog steeds verliefd is op zijn ex-vrouw, maar toch altijd weer met een bloedmooie studente van rond de 20 in bed beland.  

Easy is een verzameling van herkenbare romantische verhalen, vunzige slaapkamer activiteiten en emotionele onrust. 

You Me Her (2016-2020) 

You Me Her is een serie over de Trakarsky’s, een getrouwd stel waarvan het op de oppervlakte lijkt alsof ze alles voor elkaar hebben. Ze wonen in een mooi huis in een buitenwijk van Portland en beide zijn ze gelukkig en succesvol in hun werk, alleen in hun seksleven lijkt het stil te staan. Dit brengt hen bij 25-jarige studente Izzy Silva, die parttime als escort werkt. 

De serie onderzoekt het thema van een polyamoreuze relatie en welke vragen en moeilijkheden dit kan oproepen in een al bestaand huwelijk. Aanvankelijk zijn de Trakarsky’s niet meer dan klanten van Izzy, maar al snel worden zowel Jack als Emma verliefd op de mooie studente, en zij op hen.

Ze besluiten een polyamoreuze relatie aan te gaan. Met zijn drieën gaan zij nieuwe uitdagingen aan, zoals onderlinge jaloezie, de verdeling van aandacht tijdens seks, nieuwsgierige buren en hun eigen onzekerheden. Toch kunnen zij ook absoluut niet meer zonder elkaar. 

Wanderlust (2018)

Na een fietsongeluk staat het seksleven van therapeute Joy en haar man Alan op pauze. In een poging om hun huwelijk te redden en die spark weer terug te krijgen in hun relatie, openen zij hun huwelijk naar andere mensen. 

Door de verergerende staat van hun huwelijk begint Alan een romantische affaire. In de tussentijd begint Joy opnieuw een affaire met jeugdliefde Lawrence. De vraag is, loopt dit goed af voor alle partijen?

Bewaar dit artikel op Pinterest

Psy-Fi Festival opent The Bamboo Lodge: workshops, retraites, muziek en meer!

De organisatie van Psy-Fi Festival is de afgelopen vijf jaar druk bezig geweest met een nieuw concept op een gloednieuwe locatie. Dit nieuwe centrum moet een plek worden waar de internationale community van Psy-Fi welkom is om tot rust te komen, te leren en te groeien. Dit jaar is het dan eindelijk zo ver, de deuren mogen (online) open! In het derde artikel van ‘Festival Spirit’ introduceer ik de nieuwste locatie van Psy-Fi waar je het hele jaar door terecht kan: The Bamboo Lodge!

Wat is Psy-Fi?

Psy-Fi Festival is één van de grootste psychedelische muziekfestivals in Europa. Maar Psy-Fi is veel meer dan alleen een muziekfestival. Het is een community waar mensen van over de hele wereld samenkomen. De festivalbezoekers komen hier samen om deel uit te maken van een groep gelijkgestemden waar gender, ras, religie of huidskleur niet uitmaakt. De dansvloer is een heilige ruimte die bedoeld is voor zelfexpressie en persoonlijke groei. Je verzint het zo gek nog niet of je ziet het wel op Psy-Fi. En dat is juist de schoonheid van het festival! 

Op de sacred island is er een breed aanbod van programma’s en workshops over psychedelica, psychologie, socio-culturele onderwerpen, religie, duurzaamheid, sjamanisme, dans en meer. Ook het vergeten gevoel van deel uitmaken van de natuur wordt hier herinnerd: één zijn met elkaar en met de wereld om je heen, dat is waar Psy-Fi voor staat.

Sacred Island op Psy-Fi Festival

Het festival wordt georganiseerd in natuurgebied De Groene Ster in Leeuwarden. Op het festivalterrein zijn zes stranden, twee eilanden, een groot zwemmeer en vijf podia. Maar er zijn ook vuurshows op het strand, een ambient forest, tientallen kunstinstallaties verspreid over het hele terrein, 3D-projecties, lichtshows, een healing garden, een vlooienmarkt en nog veel meer. Zoals ze het zelf zeggen: “Psy-Fi is everything you’ll ever need and more”.

Kom tot rust in de Bamboo Lodge

Nieuw concept The Bamboo Lodge is een plek waar je even helemaal tot rust kan komen in een ‘tropisch’ verblijf. Het doel van de lodge is om zo zelfvoorzienend mogelijk te leven: warmte wordt met een houtvuur geproduceerd, het drinkwater is gefilterd regenwater, het eten wordt op eigen grond verbouwd en de energie wordt opgewekt met zonnepanelen. Zelfs de faciliteiten zijn gebouwd met gerecyclede materialen van het festivalterrein.

Op het terrein staat de lodge, workshopruimtes, een gemeenschappelijke huiskamer, een kas en een prachtige tropische tuin. In de tuin staan meer dan 100 verschillende tropische plantensoorten. Deze nieuwe locatie gaat dienen als een centrum voor educatie, heling en persoonlijke groei. Het idee is dat alle programma’s die ook aangeboden worden op het festival het hele jaar beschikbaar gaan zijn, in de nieuwe Bamboo Lodge.

The Bamboo Lodge, foto door Psy-Fi Festival

Yoga, workshops, muziek en meer..

Deze zomer kun je alle workshops en andere programma’s live volgen via de website https://www.bamboolodge.nl/. Vanaf april 2021 is het ook mogelijk om te verblijven in de lodge, op locatie deel te nemen aan workshops en je aan te melden voor een retraite.

Er zijn al een aantal workshops beschikbaar, zoals muziek en dj workshops, wekelijkse yogalessen en creatieve kunst lessen. De lessen worden verzorgd door docenten van over de hele wereld die veelal op Psy-Fi les hebben gegeven.

Ook zijn er body and mind-retraites voor iedereen die zich hierin interesseert. Tijdens deze retraites verblijf je in één van de hutten en volg je elke dag lessen als yoga, meditatie en healing sessies. Ook maak je gebruik van de sweat lodge of kom je tot rust bij een massage. Kom genieten van de alternatieve lifestyle!

Bewaar dit artikel op Pinterest

‘Utrecht Uitgelicht’: mijn nieuwe serie artikelen voor We Are Travellers

Als geboren en getogen Utrechter ken ik heel veel mooie plekjes in en om Utrecht. In mijn nieuwe serie ‘Utrecht Uitgelicht’ zet ik voor We Are Travellers mijn liefde voor Utrecht om in een overvloed aan tips. Ik neem je mee naar bijzondere locaties en leuke spots om te eten of drinken!

Utrecht: Stadsleven en het Centrum

Utrecht: IJssalons

Utrecht: Parken en Tuinen

Wil je de rest van de serie ook volgen? Alle artikelen komen op een rij te staan op mijn auteurspagina op de website. Veel leesplezier!

Creatievelingen opgelet: Wildeburg Festival opent Camping Kallumaan!

Als enthousiast festival bezoeker heb je vast wel eens gehoord van het excentrieke Wildeburg Festival. Deze verzamelplaats van creatievelingen temidden van het natuurgebied Netl wordt elk jaar gevuld met bijzondere kunst, vette visuals en een prachtig ingericht festivalterrein. Ook dit jaar blijft dit bijzondere festival – ondanks de coronacrisis – niet achter. In het tweede artikel van ‘Festival Spirit’ neem ik je mee naar het nieuwste creatieve oord van Wildeburg: Camping Kallumaan

Wat is Wildeburg? 

Wildeburg is het populairste kleinschalige festival in Nederland. Het festival werd voor het eerst georganiseerd in 2016 en was direct razend populair. Om tickets te bemachtigen voor dit festival sta je niet online in de wachtrij, maar schrijf je je in voor een loting. Op deze manier wil de organisatie iedereen gelijke kansen geven om het fantastische Wildeburg-gevoel te ervaren. En wie wil dat nou niet? 

Dit excentrieke festival is veel meer dan alleen een muziekfestival: er is kunst, cultuur, natuur en een community. Daarom worden de bezoekers van het festival liefkozend de ‘Wildeburgers’ genoemd. Deze verzameling van creatievelingen zorgen voor een aangename sfeer en een plek waar iedereen welkom is. 

De organisatie zet zich ook in voor duurzaamheid. Zo houden zij het prachtige natuurgebied Netl – waar het festival elk jaar plaatsvindt – schoon door zakasbakken uit te delen. In de festivalkrant, de Wildeburger Courant, roepen zij de ‘Wildeburgers’ op om het terrein schoon te houden en er respectvol mee om te gaan. Op deze manier hebben niet alleen de festivalgangers een goede tijd op dit terrein, maar is het de rest van het jaar ook een mooie locatie! 

Camping Kallumaan 

Deze zomer komt de organisatie van Wildeburg met Camping Kallumaan: een festival voor de hele familie. Het idee is dat het een camping is voor alle leeftijden. Jonge groepen creatievelingen kunnen hier kamperen, maar ook opa en oma kunnen met de kleinkinderen komen genieten van het mooie terrein en unieke kunst. 

In het minidorp zijn ruime kampeerplekken opgezet met uiteenlopende slaap-opties. Je kunt bijvoorbeeld slapen in een tipi, in een safaritent, in de Elvis-tent of je boekt een kampeerplek en komt met je eigen tentje. Vanaf het campingterrein is het een steenworp naar het water, en in de avond mag je voor je tent een kampvuur maken! Er is wel een avondklok: om 23:00 uur is het stil op de camping. 

Het is dus niet Wildeburg zoals je het kent. Wel worden er elke week kleinschalige live optredens georganiseerd waar je lekker bij kunt ontspannen. Het terrein staat vol met foodtrucks die je misschien ook wel van Lepeltje Lepeltje kent, dus aan lekker eten ontbreekt het niet. De organisatie legt de focus op een creatieve programmering, maar er zijn ook allerlei sportactiviteiten. Voor de kids is er een expeditie of ze kunnen mee op speurtocht. 

Maar je hoeft niet alles van Wildeburg te missen: ook dit jaar staat de camping vol met honderden kunstwerken van creatieve kunstenaars en ingerichte ‘ontdek’-hoekjes. Je kunt dus nog steeds dwalen en op avontuur gaan in dit prachtige natuurgebied. Wie weet wat voor krankzinnig kunstwerk je tegenkomt!

De Wildeburg Courant 

Lukt het je niet om naar Camping Kallumaan te komen en wil je toch een stukje Wildeburg in huis? Ook dit jaar wordt de Wildeburg Courant weer uitgebracht. In het krantje vind je onder andere het officiële festivalbandje, dixi tips, tentsexcoupons en leuke inzendingen van ‘Wildeburgers’. Voor een schamele vier euro heb je hem ook zo in huis. 

Bewaar dit artikel op Pinterest

Tomorrowland: ontdek de magische wereld vanuit je woonkamer of op de camping!

Als fervent festivalganger heb ik in mijn jonge leven al heel wat dorre grasvelden afgestruind. Zo heb ik de velden van Psy-Fi bewandeld, in het water gezwommen bij het strand van Sziget en geheadbanged voor het hoofdpodium van Graspop. Dit jaar zijn er helaas geen festivals om te bezoeken. Toch komen veel festivalorganisaties met creatieve ideeën om het festival sfeertje in leven te houden. In mijn nieuwe serie ‘Festival Spirit’ vertel ik je wat deze organisaties nu allemaal van plan zijn. Als eerste: Tomorrowland

Wat is Tomorrowland?

Tomorrowland is één van de populairste elektronische muziekfestivals ter wereld. Mensen van over de hele wereld proberen elk jaar een ticket te bemachtigen om zich voor een weekend deel te voelen van deze gemeenschap. Want Tomorrowland is veel meer dan alleen de muziek: het is een way of life. 

Tomorrowland is uitgegroeid tot een (belevings)wereld met een eigen populatie, namelijk de People of Tomorrow. De slogan luidt dan ook: Live Today, Love Tomorrow, Unite Forever. De hoofdpodia staan al jaren met vlag en wimpel bovenaan de lijst met de mooiste decors. Maar ook de ‘kleinere’ podia zijn om je ogen uit te kijken. 

Het festival heeft over elk aspect nagedacht: van het leveren van je Tomorrowland bracelet, de Dreamville camping, het arriveren op het terrein met een glas champagne, tot de dansers op het hoofdpodium. Dit is een festival wat je minimaal één keer in je leven meegemaakt moet hebben. 

Tomorrowland: Around The World

Helaas zullen de People of Tomorrow zich dit jaar niet verenigen op de groene velden van Boom in België. Maar niet gevreesd: de organisatie komt met een Tomorrowland thuis editie! Tomorrowland: Around The World vindt plaats op 25 en 26 juli 2020, de originele data van het tweede weekend van Tomorrowland. 

Deze online editie is volgens de festivalorganisatie deel één van het thema van dit jaar: ‘The Reflection of Love’. Speciaal voor deze online editie heeft het Tomorrowland team een virtuele wereld ontwikkeld, waar je met een ticket toegang tot krijgt. In deze virtuele wereld zijn meerdere indrukwekkende podia opgebouwd waar een aantal populaire artiesten optreden. 

Rose Garden Podium Tomorrowland 2019

De line-up bestaat uit bekende namen zoals Afrojack, Armin van Buuren, Dimitri Vegas & Like Mike, Lost Frequencies, en Paul Kalkbrenner. Maar ook artiesten als Charlotte de Witte, Modestep, D-Block & S-TE-FAN, en Da Tweekaz komen optreden. Het beloofd in ieder geval weer een mooi weekend te worden! Kijk hier voor de volledige line-up. 

Ook voor Tomorrowland: Around The World kun je kiezen uit verschillende tickets of ticket-pakketten. Ga je alleen de livestream kijken? Dan kun je het beste een dag- of weekendticket aanschaffen. Ben je van plan om met een leuke groep vrienden te gaan kijken? Dan kun je kiezen uit verschillende ‘Home Party Packages’ met daarin allemaal leuke goodies zoals een Tomorrowland bracelet, een flesopener, een kaartspel en drinkbekers. 

Green Fields: Durbuy en Dreamville camping 

Dreamville Tomorrowland 2019

Ook in 2020 hoef je de Tomorrowland camping ervaring niet te missen. Tomorrowland komt namelijk, in samenwerking met Durbuy, met festivalcamping Green Fields in de Belgische Ardennen! Van 3 tot 31 juli staat Green Fields volledig in het thema van de authentieke Tomorrowland glamping-ervaring. 

De Green Fields camping is veel meer dan alleen een camping: het is een beleving. Er zijn acts, entertainment, outdoor-activiteiten en live muziek. Elke avond is er een nieuw, avondvullend programma met live muziek van de beste artiesten. Maar ook aan lekker eten ontbreekt het niet: verschillende keukens bereiden smaken van over de hele wereld. En in de ochtend wordt het ontbijt klaargemaakt door sterrenchef Wout Bru. 

Ook de accomodaties laten niets te wensen over. Zo is er de Treehouse, de Dreamlodge en de Kokono tent. Deze unieke Dreamville verblijven zijn volledig afgestemd op jouw persoonlijke wensen en bij aankomst is je bed al voor je opgemaakt. Perfect om even helemaal tot rust te komen. 

Naast deze unieke camping-ervaring is er in de omgeving nog heel veel te zien en te beleven. Op loopafstand van de Dreamville camping zit het Durbuy Adventure Valley: het grootste avonturenpark van België. En raad eens? Toegang tot het park is inbegrepen bij je campingticket. 

Ben je niet zo avontuurlijk ingesteld? Dan kun je altijd het stadscentrum van Durbuy gaan verkennen. Er zijn veel leuke café’s en restaurants, waaronder Bar Tortuga, een heuse piratenbar. Ook kun je prima wandelen in en om de stad. Een must see voor natuurliefhebbers is natuurreservaat Ourthe. Door onderwater gewassen lijkt het alsof het stromende water helder groen is. 

Unite forever

Ook deze zomer is er dus geen enkele reden om je Tomorrowland-ervaring te missen. Of je nou meekijkt naar Tomorrowland: Around The World of gaat kamperen op de Green Fields camping, de People of Tomorrow will Unite Forever. Zie ik je daar? 

Bewaar dit artikel op Pinterest

Moderne rolmodellen: Netflix-series Sex Education, 13 Reasons Why en Never Have I Ever

Toen ik een puber was, waren mijn rolmodellen Rosa uit de boekenserie Hoe Overleef Ik, Sabrina uit de serie Sabrina the Teenage Witch, en de dames van Gilmore Girls. Door hun ervaringen leerde ik over de eerste keer verliefd worden, hoe je omgaat met je anders voelen en alle dagelijkse drama’s die een tiener als heel groot ervaart. 

Door de snelheid van de 21ste eeuw is op dat gebied veel veranderd. De tieners van tegenwoordig worden op een veel jongere leeftijd al geconfronteerd met heftige onderwerpen als sex, geweld en zelfmoord. Diverse tienerseries van Netflix dienen als voorbeeld hoe hiermee om te gaan. Dus welke series worden door de huidige tiener als voorbeeld gebruikt? Ik keek drie invloedrijke series.

Sex Education (2019-) 

Tieners keren tegenwoordig eerder naar het beeldscherm dan naar een boek als zij op zoek zijn naar informatie over sex. De serie Sex Education is hier een goed voorbeeld van (en ook nog is ontzettend leuk om te kijken, als tiener én als ouder!). 

In deze coming of age serie staan de verschillende seksuele- en identiteitsproblemen centraal in de ontwikkeling van tiener naar volwassene. Het verhaal draait om Otis Milburn, de zoon van sekstherapeute Jean Milburn. Met de hulp van bad girl, Maeve Wiley, start hij een illegale kliniek voor seks therapie op zijn middelbare school. 

Otis en Maeve helpen via de sekskliniek diverse klasgenoten van Otis. Zo is er Eric Effiong, een homoseksuele tiener die probeert uit te vinden hoe hij zichzelf kan zijn en tegelijkertijd geaccepteerd kan worden door de samenleving. Adam Groff is een jongen die nog niet uit de kast is en hierdoor met agressie kampt. En ook over Maeve komen we meer te weten na haar eerste bezoek aan een abortuskliniek. 

Al deze klasgenoten komen terecht bij Otis die hen (voor een leuk prijsje, natuurlijk) advies verleent over hoe hier mee om te gaan. De open gesprekken in de serie vormen een mooie opstap voor tieners om thuis openlijker over seksualiteit te praten. 

13 Reasons Why (2017-2020) 

Als het aankomt op heftige onderwerpen, dan staat 13 Reasons Why met vlag en wimpel bovenaan de lijst. De serie opent met de volgende woorden: “Hey, it’s Hannah, Hannah Baker. That’s right. Don’t adjust your… whatever device you’re listening to this on. It’s me, live and in stereo. No return engagements, no encore. And this time absolutely no requests. Get a snack. Settle in. ‘Cause I’m about to tell you the story of my life.”

De serie vertelt het meeslepende verhaal van de zelfmoord van puber meisje Hannah Baker. Voor haar zelfmoord liet ze cassettebandjes achter, met daarop de dertien redenen waarom ze deze keuze maakte. Clay Jensen krijgt de bandjes in handen en ontdekt op die manier de waarheid achter haar drastische en trieste keuze. 

Door middel van dit soort series kunnen tieners, vanuit een veilige thuissituatie, hun emoties spiegelen en leren over heftige onderwerpen zoals de dood, gewelddadige (seksuele) situaties en hoe hiermee om te gaan in een schoolomgeving. Daarbij zit er ook nog een sociaal aspect: na het kijken van een aflevering kunnen zij hierover praten met hun vrienden. 

13 Reasons Why wordt niet alleen veel door tieners gekeken, maar is ondertussen breed bekend binnen bijna alle doelgroepen. De grote shock factor van de serie heeft een broodnodig gesprek gestart, en seksuele intimidatie (of erger) bespreekbaar gemaakt op middelbare scholen en tussen kind en ouder. 

Never Have I Ever (2020-) 

Waar Netflix erg goed in is, is op een veelal humoristische manier verschillende problemen aan het licht brengen. Zoals in nieuwkomer Never Have I Ever, waar de dood en racisme twee hoofdonderwerpen zijn. Deze serie is momenteel een van de populairste tienerdrama’s, die zich focust op Indiaas tienermeisje Devi. 

Na de dood van haar vader besluit ze haar leven drastisch om te gooien. Dat plan draait voornamelijk om populair worden, en daar hoort een vriendje krijgen en voor de eerste keer sex hebben natuurlijk bij. Dit zorgt voor een hoop ongemakkelijke en grappige situaties. 

Naast het leren omgaan met de problemen van een gemiddelde scholier moet Devi ook leren omgaan met haar Indiase identiteit. Dit leert tieners niet alleen om met een nieuw perspectief te kijken naar problemen omtrent populariteit, maar ook naar culturele verschillen. 

Bewaar dit artikel op Pinterest

Politieke misdaadseries op Netflix: deze politieke intriges moet je gezien hebben

Bij politieke thrillers is het eerste beeld dat voor ogen komt een onheilspellende, donkere lucht en een vluchtig beeld van de Amerikaanse vlag. Daar is ook een reden voor: het merendeel van de politieke misdaadseries te zien op Netflix zijn Amerikaans. Ik zet drie politieke misdaadseries die je gezien moet hebben op een rij! 

House of Cards (2013-2018)

De betekenis van politiek intrige wordt opnieuw gedefinieerd door ‘house majority whip’ Francis Underwood wanneer hij de kijker meeneemt in zijn meeslepende complot naar de top van het Witte Huis. Samen met zijn vrouw, de ambitieuze Claire Underwood, maakt hij korte metten met de kabinetsleden van wie hij vindt dat zij hem hebben gepasseerd. 

Frank Underwood is een aantrekkelijke man die door middel van bedrog, sex, en politieke campagnes over lijken gaat om zijn doel te bereiken. Welk doel? Ultieme macht en controle als de nieuwe president van de Verenigde Staten. 

Ben je een liefhebber van smerige praktijken en manipulatieve spelletjes? Dan is deze serie een absolute aanrader! 

Designated Survivor (2016-2019)

Wat doe je als je op dezelfde dag dat je te horen krijgt dat je ontslagen wordt, opeens de nieuwe president van Amerika wordt? Tom Kirkman, minister van Volkshuisvesting, komt hierachter wanneer al zijn collega’s omkomen bij het bombardement van het Witte Huis. Als aangewezen designated survivor is het zijn taak om het land weer op orde te brengen en erachter te komen wie er verantwoordelijk zijn voor het ombrengen van de president. 

In deze dramatische thriller probeert Kirkman het land draaiende te houden terwijl zijn familie en zijn nieuw gevormde kabinet in constant gevaar zijn door politieke belangen. Dit politieke intrige vertelt het verhaal van de underdog die, ondanks meerdere tegenslagen, het juiste probeert te doen. 

The Blacklist (2013-)

Het leven van FBI profileerder Elizabeth Keen wordt volledig overhoop gegooid als mysterieuze crimineel Raymond “Red” Reddington zichzelf aangeeft. Deze meestercrimineel is twee decennia lang voor alles en iedereen ongrijpbaar geweest en wil nu samenwerken met de FBI en CIA om criminelen op te pakken die nog veel gevaarlijker zijn dan hijzelf. Zijn voorwaarde? Hij werkt alleen samen met haar. 

Het voordeel van deze serie? Het achtste seizoen is al bevestigd, wat betekent dat er nog nieuwe afleveringen komen tot en met 2022. Pak die popcorn er maar bij en laat je door Red meenemen in zijn web van sluwe plannen. 

Bewaar dit artikel op Pinterest

Binge-waardige thrillerseries op Netflix: How To Get Away With Murder, Orphan Black en You

In juni hebben we te maken met wat schaapscheerderskou genoemd wordt: na een paar weken met hoge temperaturen daalt de temperatuur en valt er regen. Met andere woorden, hoog tijd om lekker onder een deken op de bank te kruipen en een goede serie te kijken. 

Maar wat als je al door alle binge-waardige series in je lijst heen bent? Ik dook terug in mijn eigen Netflix lijst en ging op zoek naar de thrillerseries die ik absoluut opnieuw zou kijken (of dat al gedaan heb!). Met deze bloedstollende series hoef je helemaal niet meer van de bank af te komen. 

How to Get Away With Murder (2014-2020)  

Deze Amerikaanse misdaadserie volgt het professionele- en privéleven van strafrechtelijke advocaat en professor Annalise Keating. Ze geeft les in crimineel recht op de prestigieuze Universiteit van Middleton, waar ze haar studenten leert hoe je weg kunt komen met moord (naar de naam van het vak en titel van de serie). Naast haar huwelijk met Sam Keating heeft zij ook een affaire met sexy detective Nate Lahey. 

Tijdens het eerste semester geeft zij haar klas een uitdaging: de vijf studenten die de beste verdediging aanleveren voor een rechtszaak waar zij aan werkt, krijgen de kans om bij haar advocatenkantoor te komen werken. De winnaars zijn Connor Walsh, Michaela Pratt, Laurel Castillo, Asher Millstone en Wes Gibbins. 

In de eerste aflevering zijn er al regelmatig flashforwards naar een vreselijke gebeurtenis waar dit groepje hoogstaande rechtenstudenten bij betrokken is. Het duurt dan ook niet lang voor je als kijker erachter komt dat zij met zijn allen in een moordcomplot zitten dat de koers van de rest van hun leven veranderd. De constante plot twists en nieuwe spelers maken deze serie tenenkrommend spannend om te kijken!

Orphan Black (2013-2017)

Orphan Black is een science fiction-thriller die het leven volgt van oplichtster Sarah Manning. Nadat ze getuige is van de zelfmoord van Beth Childs, een vrouw die er exact hetzelfde uitziet als Sarah, steelt ze haar identiteit met de intentie om haar bankrekening leeg te roven. Maar al snel ontdekt Sarah dat zij en Beth klonen zijn, waarmee ze terecht komt in een verwarrend en levensgevaarlijk complot. 

Deze serie kun je met vier woorden beschrijven: moord, mysterie, sex en intrige. De zoektocht naar de waarheid achter de creatie van de klonen brengt hen allen in gevaarlijke situaties. Sarah ontdekt dat de genetisch identieke ‘zussen’, zoals ze de klonen noemt, langzaam worden uitgemoord om de oorsprong van hun geboorte geheim te houden. 

Naast dat deze serie ontzettend spannend is, worden er morele en ethische vragen gesteld over de creatie van klonen. Deze serie is dus niet alleen geschikt voor een spannende serie-avond, maar ook voor een goede discussie! 

You (2018-)

Wanneer charmante boekwinkel manager Joe Goldberg de aspirant schrijfster Guinevere Beck ontmoet, is hij in één klap verliefd. Maar deze liefde slaat snel om in een gevaarlijke obsessie. Joe begint haar te stalken en komt door middel van social media achter steeds meer details van haar leven, zoals haar thuisadres.  

De show stelt de vraag, “Wat zou je doen voor de liefde?”. Het antwoord wordt snel duidelijk wanneer Joe alles – en iedereen – die hun liefde in de weg staat vakkundig uit zijn pad verwijderd. 

Deze psychologische thriller is meeslepend, fascinerend, onthutsend en hoog verontrustend. Ik kan je één ding beloven, je zit aan je beeldscherm gekluisterd. 

Bewaar dit artikel op Pinterest

Thuiszitten is met deze bezigheden zo erg nog niet

De corona-crisis zorgt ervoor dat een groot deel van Nederland thuis zit. Een deel heeft zelfs helemaal geen werk meer, wat erg frustrerend kan zijn. Werk zorgt namelijk voor een vast ritme en structuur. Valt dat weg, dan ontstaat er een gat. Voor mij is dit – als freelancer – erg herkenbaar. Daarom ben ik op zoek gegaan naar mogelijkheden om niet stil te blijven zitten. 

Nooit te oud om te leren  

Voor de echte aanpakker die niet van ophouden weet, is dit natuurlijk een gouden kans om door te studeren of je kennis op te frissen. Misschien twijfel je al jaren over een carrière-switch, of misschien is er een programma dat je nog beter onder de knie wil krijgen. Dit is hét moment om deze kansen aan te pakken! 

Dit is hét moment om een thuisstudie te doen!

Er is tegenwoordig een breed scala aan mogelijkheden als je een thuisstudie wil volgen. Denk bijvoorbeeld aan de reclames van het LOI, NTI of Scheidegger. Veel van deze studies doe je op afstand: het lesprogramma wordt digitaal of via de post aangeboden en je leert thuis. Ook voor klassikale programma’s is er al een oplossing gevonden in de vorm van virtual classrooms. Via verscheidene programma’s als Microsoft Teams worden de lessen digitaal uitgevoerd. Zo hoef je niets te missen! 

Doe wat voor een ander

Dat je nu zonder werk zit betekent niet dat je niet kunt werken. Er zijn veel initiatieven gestart waarbij mensen in verschillende sectoren hun skills gratis aanbieden aan bedrijven die de hulp hard nodig hebben. Eén van die initiatieven is bijvoorbeeld De Nieuwe Gevers, waarbij onder meer strategen, designers, UX’ers en online marketeers zich inzetten voor ‘de wereld van morgen’. 

Er is veel vraag naar hulp van vrijwilligers

Je kunt er ook voor kiezen om vrijwilligerswerk te gaan doen. Er zitten veel eenzame ouderen thuis die smachten naar een gesprekje of een online kopje koffie. Dit neemt vaak slechts tien minuten van jouw tijd in beslag, maar voor hen is het een hoogtepunt op de dag. Ook kun je bij de lokale dierenambulance of het dierenasiel langsgaan. Er is veel vraag naar hulp en je kunt ook nog eens schattige dieren knuffelen! 

Neem tijd voor jezelf 

Vind je het eigenlijk wel prima dat je even niets om handen hebt? Maak er dan ook het beste van! Neem tijd voor jezelf, lees dat boek dat je jaren geleden geweldig vond of luister nog eens die plaat die je altijd zo mooi vindt. Weet je nog wat de laatste keer was dat je gewoon in de tuin hebt gezeten en niets hoefde te doen? 

Je hoeft niet altijd bezig te zijn

Met deze mooie dagen is er niets fijner dan met een koel glas limonade in het zonnetje te zitten. Neem deze tijd om jezelf weer op te laden, de wereld draait ook door zonder jou. ‘Ja, maar ben ik dan niet lui?’ Nee hoor. Het is niet altijd nodig om constant bezig te zijn, soms is gewoon ‘zijn’ al genoeg. 

Bewaar dit artikel op Pinterest