Je eigen bedrijf starten: 5x dingen die je absoluut moet regelen

Het starten van je eigen bedrijf begint bij een idee, maar er is heel veel wat je moet regelen. Zo verzin je een naam voor je bedrijf, laat je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en begin je aan de opbouw van je bedrijf. Maar wat moet je nou eigenlijk allemaal écht hebben voor de lancering van je eigen bedrijf? Ik zet vijf dingen voor je op een rij!

1. Een goede website

Je kunt tegenwoordig op veel verschillende platformen gratis een website aanmaken. De meest bekende websitemakers zijn WordPress, Wix, Jimdo en Webnode. Wat ook belangrijk is om te weten is dat een gratis website geen eigen domeinnaam heeft: de naam van de websitemaker staat altijd in je websitenaam. Wil je wel een eigen domeinnaam? Dan moet je hiervoor een premium account afsluiten of er eentje kopen via een hostingpartij als TransIP, Hostnet of Strato.

Een goede website voldoet in ieder geval aan de volgende eisen: hij moet er professioneel uitzien, de bezoeker moet binnen korte tijd begrijpen wat jouw dienst inhoudt, je site moet vindbaar zijn in zoekmachines zoals Google, de layout van de website moet gebruiksvriendelijk zijn en de website moet ook goed werken op een mobiele telefoon.

Een goede website ziet er professioneel uit!

Vind je het moeilijk om zelf een website te bouwen of weet je niet goed hoe je moet verwoorden wat hierop moet komen te staan? Dan kun je altijd nog iemand inhuren die jouw website precies zo bouwt als jij in gedachten hebt. Daarnaast kan je ook een professionele tekstschrijver of copywriter inschakelen voor je website-teksten.

2. Een zakelijk e-mailadres

Voor zakelijke correspondentie is het handig om een zakelijk e-mailadres te hebben. Op deze manier houd je je persoonlijke e-mails gescheiden en gaat er nooit een belangrijke e-mail verloren tussen alle reclame en andere e-mailberichten die je op een persoonlijke e-mailadres wel ontvangt. Ook ziet het er professioneel uit als je een zakelijk e-mailadres hebt.

Als je een domeinnaam hebt gekocht via een hostingpartij, kun je hier vaak ook een e-mailadres bij krijgen. Dan eindigt jouw e-mailadres op de domeinnaam van je website, bijvoorbeeld info@mijnbedrijf.nl.

3. Een zakelijke bankrekening

Voor startende ondernemers is het handig om je privé bankrekening gescheiden te houden van de financiën van je eigen bedrijf. Het is een stuk overzichtelijker als je je bankrekening alleen gebruikt voor zakelijke afschrijvingen en bedrijfskosten. Nog een pluspunt: zo kun je ook makkelijk de bedragen die je moet afdragen aan de belastingdienst apart houden.

Er zijn een aantal banken die erg voordelig zijn voor zelfstandige ondernemers, namelijk Knab, SNS en ASN bank. Knab is hiervan de bekendste voor ZZP’ers. Dat komt onder andere door het feit dat Knab de meest aantrekkelijke tarieven heeft.

4. Online aanwezigheid!

Het is tegenwoordig van belang dat je een online aanwezigheid hebt. Bijna elk bedrijf heeft wel een Facebook-pagina, een Instagram-account, en in een aantal vakgebieden ook een Twitter-account. In een wereld waar bijna alles digitaal gedaan kan worden, moet je als bedrijf ook online zichtbaar zijn. Daarnaast is het ook een ontzettend goede manier om reclame voor jezelf te maken.

Jouw online aanwezigheid is een mooie manier om een goede eerste indruk te maken op potentiële werkgevers!

Wat wel belangrijk is voor je online aanwezigheid is dat je een eigen huisstijl ontwikkeld. Bedenk van tevoren wat voor een template je wil gebruiken voor je afbeeldingen en hoe je de tekst onder social media posts wil indelen. Bezoekers op je online pagina’s haken snel af als deze er niet aantrekkelijk uitzien! 

5. Plan een lanceringsdag

Plan een dag waarop je je bedrijf online lanceert. Hiervoor is het handig om promotiemateriaal te ontwikkelen dat je op elk platform kan delen. Denk hierbij aan een promotievideo, een logo van je nieuwe bedrijf of een ander creatief idee.

Wat je ook nog kan doen, is een fysiek cadeau laten bezorgen bij jouw potentiële opdrachtgevers of samenwerkingspartners: zo laat je ze zien dat je er bent en ondernemend bent ingesteld!

Tot slot is het een reden om thuis een feestje te vieren: je hebt je eigen bedrijf gestart! Dat is iets waar je trots op mag zijn en ook zeker een glaasje (of twee) op mag drinken. 

Bewaar dit artikel op Pinterest

Gepubliceerd door Laszlo van Beerendonk

Enthusiastic (copy)writer with an interest in different fields such as: (clean) technology, environmental issues, profiles, and lifestyle.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s