Moderne rolmodellen: Netflix-series Sex Education, 13 Reasons Why en Never Have I Ever

Toen ik een puber was, waren mijn rolmodellen Rosa uit de boekenserie Hoe Overleef Ik, Sabrina uit de serie Sabrina the Teenage Witch, en de dames van Gilmore Girls. Door hun ervaringen leerde ik over de eerste keer verliefd worden, hoe je omgaat met je anders voelen en alle dagelijkse drama’s die een tiener als heel groot ervaart. 

Door de snelheid van de 21ste eeuw is op dat gebied veel veranderd. De tieners van tegenwoordig worden op een veel jongere leeftijd al geconfronteerd met heftige onderwerpen als sex, geweld en zelfmoord. Diverse tienerseries van Netflix dienen als voorbeeld hoe hiermee om te gaan. Dus welke series worden door de huidige tiener als voorbeeld gebruikt? Ik keek drie invloedrijke series.

Sex Education (2019-) 

Tieners keren tegenwoordig eerder naar het beeldscherm dan naar een boek als zij op zoek zijn naar informatie over sex. De serie Sex Education is hier een goed voorbeeld van (en ook nog is ontzettend leuk om te kijken, als tiener én als ouder!). 

In deze coming of age serie staan de verschillende seksuele- en identiteitsproblemen centraal in de ontwikkeling van tiener naar volwassene. Het verhaal draait om Otis Milburn, de zoon van sekstherapeute Jean Milburn. Met de hulp van bad girl, Maeve Wiley, start hij een illegale kliniek voor seks therapie op zijn middelbare school. 

Otis en Maeve helpen via de sekskliniek diverse klasgenoten van Otis. Zo is er Eric Effiong, een homoseksuele tiener die probeert uit te vinden hoe hij zichzelf kan zijn en tegelijkertijd geaccepteerd kan worden door de samenleving. Adam Groff is een jongen die nog niet uit de kast is en hierdoor met agressie kampt. En ook over Maeve komen we meer te weten na haar eerste bezoek aan een abortuskliniek. 

Al deze klasgenoten komen terecht bij Otis die hen (voor een leuk prijsje, natuurlijk) advies verleent over hoe hier mee om te gaan. De open gesprekken in de serie vormen een mooie opstap voor tieners om thuis openlijker over seksualiteit te praten. 

13 Reasons Why (2017-2020) 

Als het aankomt op heftige onderwerpen, dan staat 13 Reasons Why met vlag en wimpel bovenaan de lijst. De serie opent met de volgende woorden: “Hey, it’s Hannah, Hannah Baker. That’s right. Don’t adjust your… whatever device you’re listening to this on. It’s me, live and in stereo. No return engagements, no encore. And this time absolutely no requests. Get a snack. Settle in. ‘Cause I’m about to tell you the story of my life.”

De serie vertelt het meeslepende verhaal van de zelfmoord van puber meisje Hannah Baker. Voor haar zelfmoord liet ze cassettebandjes achter, met daarop de dertien redenen waarom ze deze keuze maakte. Clay Jensen krijgt de bandjes in handen en ontdekt op die manier de waarheid achter haar drastische en trieste keuze. 

Door middel van dit soort series kunnen tieners, vanuit een veilige thuissituatie, hun emoties spiegelen en leren over heftige onderwerpen zoals de dood, gewelddadige (seksuele) situaties en hoe hiermee om te gaan in een schoolomgeving. Daarbij zit er ook nog een sociaal aspect: na het kijken van een aflevering kunnen zij hierover praten met hun vrienden. 

13 Reasons Why wordt niet alleen veel door tieners gekeken, maar is ondertussen breed bekend binnen bijna alle doelgroepen. De grote shock factor van de serie heeft een broodnodig gesprek gestart, en seksuele intimidatie (of erger) bespreekbaar gemaakt op middelbare scholen en tussen kind en ouder. 

Never Have I Ever (2020-) 

Waar Netflix erg goed in is, is op een veelal humoristische manier verschillende problemen aan het licht brengen. Zoals in nieuwkomer Never Have I Ever, waar de dood en racisme twee hoofdonderwerpen zijn. Deze serie is momenteel een van de populairste tienerdrama’s, die zich focust op Indiaas tienermeisje Devi. 

Na de dood van haar vader besluit ze haar leven drastisch om te gooien. Dat plan draait voornamelijk om populair worden, en daar hoort een vriendje krijgen en voor de eerste keer sex hebben natuurlijk bij. Dit zorgt voor een hoop ongemakkelijke en grappige situaties. 

Naast het leren omgaan met de problemen van een gemiddelde scholier moet Devi ook leren omgaan met haar Indiase identiteit. Dit leert tieners niet alleen om met een nieuw perspectief te kijken naar problemen omtrent populariteit, maar ook naar culturele verschillen. 

Bewaar dit artikel op Pinterest

Gepubliceerd door Laszlo van Beerendonk

Enthusiastic (copy)writer with an interest in different fields such as: (clean) technology, environmental issues, profiles, and lifestyle.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s