Van hobby schrijver tot ondernemer: de start van Familiar Words

Het starten van je eigen bedrijf kan heel erg spannend zijn. Het ontbreekt je niet aan passie of aan dat baanbrekende nieuwe concept, maar wel aan de kennis die je nodig hebt om je bedrijf te starten. Maar laat dit je niet ontmoedigen! Het beste advies wat ik toen heb gekregen is: ‘Wees niet bang om te beginnen!’

Hoewel het schrijven van korte verhalen en creatieve teksten voor mij niets nieuws was, begaf ik mij op onbekend terrein toen ik besloot er mijn werk van te maken en een eigen bedrijf te beginnen. Hoe gaat dat allemaal in zijn werk? Waar moet je beginnen? En hoe moet dat bedrijf dan gaan heten? Het zijn vragen die veel startende ondernemers hebben. Maar net als vele anderen voor mij, ben ik er uitgekomen. Hoe? Dat deel ik graag met jullie. 

Het bedenken van een naam

Super leuk toch, een naam bedenken? Dat dacht ik ook. Ik had dus niet verwacht dat dit juist één van de moeilijkste dingen was. Een bedrijfsnaam kun je namelijk niet zomaar meer veranderen als je je hebt laten registreren bij de Kamer van Koophandel. Daarom is het handig om al vroeg te beginnen met het verzinnen van je bedrijfsnaam. 

Een andere goede tip is om jouw ideeën voor te leggen aan je directe omgeving. Een vraag die ik bijvoorbeeld heb gesteld is: “Als jij bij je moeder op de koffie gaat, hoe zou je dan beschrijven hoe dat voelt?” De reacties die ik daarop terug kreeg liepen uiteen van hilarisch tot bruikbaar. Misschien kom je dan nog niet precies uit op de naam die jij voor ogen hebt, maar het helpt om jouw idee aan te scherpen. 

“Als jij bij je moeder op de koffie gaat, hoe zou je dan beschrijven hoe dat voelt?”

Het visualiseren van je bedrijfsnaam kan je ook tot nieuwe inzichten brengen. Een handige manier om dit te doen is door middel van een moodboard. Hierop staan woorden of afbeeldingen die jouw aanspreken en je bedrijf weerspiegelen. Ik vond het bijvoorbeeld belangrijk dat de naam een vertrouwd gevoel oproept. Het Engelse woord ‘familiar’ dekte uiteindelijk de lading: vertrouwd en bekend. Op die manier is de naam Familiar Words ontstaan.

Indruk maken

Als nieuwkomer op de markt wil je natuurlijk wel dat mensen onthouden wie jij bent. Het is dus slim om van te voren te bedenken wat voor indruk je wil maken. Een accounting-bedrijf heeft immers een hele andere uitstraling dan bijvoorbeeld een kunstzinnig atelier.

Ik wilde graag dat mijn persoonlijkheid naar voren kwam in mijn bedrijf: de warmte, creativiteit en het enthousiasme waarmee ik mijn werk doe. Dit moest zowel naar voren komen in de manier waarop ik mijn teksten schrijf, maar ook in de uitstraling van mijn logo en andere elementen van het bedrijf.

Warmte, creativiteit en enthousiasme waren mijn kernwoorden

Om tot een helder beeld te komen heb ik toen een sfeerimpressie geschreven. In een sfeerimpressie staat bijvoorbeeld hoe het voor jou voelt, ruikt of hoe het eruit-ziet. Het voordeel van het schrijven van een sfeerimpressie is dat je ook alvast de eerste stappen heb gezet voor de huisstijl van bijvoorbeeld jouw website. Je weet namelijk wat je wil uitstralen! 

Wees niet bang om te beginnen!

Het belangrijkste is misschien wel dat je de sprong vooral moet wagen. Het kan ontzettend spannend zijn om je eigen bedrijf te beginnen, en het kan eng zijn om vaarwel te zeggen tegen het veilige gevoel van je baan in loondienst. Maar laat dit je niet ontmoedigen! Geloof in jezelf en vertrouw erop dat jij dit kunt. Zoals gezegd, het beste advies wat ik kreeg was: ‘Wees niet bang om te beginnen!’ Zodra je de eerste stap hebt gezet volgt de rest vanzelf. 

Bewaar dit artikel op Pinterest

Bewaar op Pinterest

Gepubliceerd door Laszlo van Beerendonk

Copy and content writer for creative (Dutch) brands and entrepreneurs with international marketing. The services I provide are blogs, social content, web copy & more!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s